PR • 20. 1. 2022

Nebývalý divácký zájem posílá gastrodrama Bod varu do českých kin

Šéfkuchaři Andymu směna v jeho restauraci ani nezačala, a už nestíhá. Gastrodrama režiséra Philipa Barantiniho Bod varu, natočené na jeden záběr, vstoupí do české distribuce. Snímek získal pověst senzace hned po světové premiéře v hlavní soutěži 55. ročníku MFF Karlovy Vary. Bod varu vstoupí do kin 3. února pod hlavičkou Aerofilms.

Během přehlídky Tady Vary 2021 a na několika projekcích ve vybraných kinech v Praze, Brně a v Hradci Králové zaznamenal obrovský zájem diváků. Vybrané projekce doplní také debaty se známými tvářemi české gastronomie, které bude moderovat Lukáš Hejlík.

„Divácký zájem o Bod varu nás příjemně překvapil. Tisíce diváků, které získal během pár projekcí a s minimální kampaní, jsou v dnešní době skvělý výsledek. Ukázalo se, že gastronomie lidi zajímá a že film diváky baví. Rozhodli jsme se proto dát mu teď šanci v široké distribuci,“ říká ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

 

Je poslední pátek před Vánoci, a tak si chce fajnové jídlo dopřát snad každý. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, nespokojený kontrolor šmejdí v kuchyni a do toho všeho má dorazit i Andyho mentor, kuchařská ikona, přicházející bez varování, zato s partnerkou, uznávanou food-kritičkou. Hůř snad být nemůže. Jednozáběrová jízda hektickým večerem začíná…

Příběh v nekompromisním tempu, plný vyhrocených situací natočil kameraman Matthew Lewis v jednom nepřetržitém záběru podle scénáře Philipa Barantiniho a Jamese Cummingse. Bod varu vezme diváky do jedné londýnské restaurace, v jejíž kuchyni září fenomenální Stephen Graham v roli šéfkuchaře Andyho. Tomu se ten den všechno rozpadá pod rukama. Jak v restauraci, tak v osobním životě. Podle autora může oslovit všechny, jimž se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava.

Kromě návštěvníků MFF KV mohli film vidět i diváci kin Aero, Bio Oko, Světozor, Univerzitního kina Scala v Brně a Bia Central v Hradci. Jednu z projekcí v kině Světozor doplnila také debata s šéfkuchaři populárních pražských podniků Café Savoy a Eska, kterou moderoval známý food bloger Lukáš Hejlík. Ti, kteří se na vyprodanou projekci s gastrodebatou nedostali, mají ještě jednu šanci, a to opět ve Světozoru, kde se diváci budou moci těšit na debatu s hvězdným Přemkem Forejtem, šéfkuchařem olomoucké restaurace Entrée a jedním z porotců soutěže MasterChef Česko. V brněnské Scale s diváky podebatují majitelé kultovního food trucku Būcheck a spolumajitel a šéfkuchař restaurace Element. I tyto debaty bude moderovat Lukáš Hejlík.

Zpět
Nebývalý divácký zájem posílá gastrodrama Bod varu do českých kin
Menu Nahoru