PR • 18. 5. 2018

Exotické chutě a vůně zaplaví česká kina. Bistro Ramen je film o jídle, lásce a rodinných tajemstvích

Ve filmu Bistro Ramen se mladý japonský šéfkuchař Masato vydává do Singapuru pátrat po svých kořenech. Spolu s místní food blogerkou objevuje lahodné chutě a vůně singapurské kuchyně a proniká díky nim do spletitých rodinných tajemství. Film vstupuje do kin 14. června, k vidění však bude již od konce května v rámci speciálních předpremiér. První proběhne v Biu Oko od 24. do 27. května.

Bistro Ramen

Zobrazit více

V kinech

Nehraje se

Zobrazit program

Trailer

Přehrát

Vždy mě fascinovalo jídlo a jeho role v našich životech. Řekl bych, že přímo definuje, kým jsme. Jsem dokonce přesvědčený, že jídlo má moc lidi spojovat. Umí je dát dohromady za těch nejzáhadnějších okolností,“ řekl oceňovaný režisér Eric Khoo o námětu filmu Bistro Ramen, který měl svoji celosvětovou premiéru na letošním festivalu Berlinale, a do české distribuce vstoupí 14. června. K vidění však bude již od konce května v rámci speciálních předpremiér. První z nich proběhnou v pražském kině Bio Oko, které se dokonce od 24. do 27. května přejmenuje na Bistro Ramen. Kromě deseti projekcí filmu bude divákům každý den nabízet také tradiční japonskou pochoutku, která dala filmu jméno.

Podívejte se na nový český trailer

Khoo vrátil singapurskou kinematografii na mezinárodní filmovou mapu

Cenami ověnčený filmový tvůrce Eric Khoo se svými snímky zasadil o oživení singapurského filmového průmyslu a bývá označován za tvůrce, který vrátil Singapur zpět na mezinárodní filmovou mapu. Byl prvním Singapurcem, jehož filmy se promítaly na celosvětově významných festivalech v Berlíně, Benátkách, Cannes nebo Torontu. Francouzské ministerstvo kultury mu udělilo Řád umění a literatury nejvyššího stupně a jeho film My Magic byl v roce 2008 v Cannes nominován na Zlatou palmu. Několikrát byl také předsedou porot na filmových festivalech v Locarnu, Rotterdamu, Hongkongu či jihokorejském Bucheonu. Kultuře stravování se Khoo věnoval také ve svém předchozím snímku Wanton Mee, kterým vzdal poctu singapurským pouličním prodavačům pokrmu wanton mee a v roce 2016 byl promítán v kulinářské sekci Berlinale.

Bio Oko se na čtyři dny stane Bistrem Ramen

Letenské kino Bio Oko se ve čtvrtek 24. května promění na Bistro Ramen. Až do neděle 27. května zde budou šéfkuchaři z pop-up restaurace Miska Ramen servírovat tradiční japonskou nudlovou pochoutku ramen, která je uvařená z nudlí se silným vývarem, masem nebo tofu, mořskou řasou a marinovaným vajíčkem. K tomu kino několikrát denně promítne stejnojmenný film. „Když jsme film Bistro Ramen viděli poprvé, tak kromě toho, že nás potěšil a dojal, nám způsobil nezvladatelnou chuť na ramen. Nevzpomínám si na mnoho jiných snímků, který by o jídle vyprávěly tak barvitě, zábavně a láskyplně. Předpokládám, že diváci na tom budou po filmu s chutí na nudle podobně – a protože ramen se v Praze složitě shání, rozhodli jsme se jim to zjednodušit,“ říká ředitel Bia Oko David Beránek. Diváci tak budou mít výjimečnou příležitost ochutnat ramen, který je pro Japonce něco podobného, jako vepřo-knedlo-zelo pro Čechy, a nový film zhlédnout v předstihu před oficiální distribuční premiérou. Více informací o akci najdete na https://www.biooko.net/bistroramen/.

„Když jsem scénář poprvé dostal do ruky, historii ramenu ani bak kut teh jsem neznal. Při čtení jsem se dozvěděl, že tyto pokrmy ze dvou různých zemí příběh filmu v pravém slova smyslu spojuje. A to spojení se přenáší i na vztah Japonska se Singapurem, které zprostředkovává postava Masata. Příběh je zajímavý a hluboký zejména proto, že každý jeho prvek má svůj význam.“

Zpět
Exotické chutě a vůně zaplaví česká kina. Bistro Ramen je film o jídle, lásce a rodinných tajemstvích
Menu Nahoru